Senioren blijven liefst in eigen huis wonen

Heb je een lekker huis dan wil je daar graag blijven. Ook wanneer je ouder wordt en misschien iets meer hulp of ondersteuning nodig hebt. Gelukkig zijn er steeds meer interessante en slimme oplossingen om dit mogelijk te maken. Ook financieel.

Absolute voorkeur
Verzorgingshuizen zijn tegenwoordig niet meer voor iedereen bereikbaar door allerlei nieuwe wetgeving. Gelukkig zitten de meeste senioren daar ook niet op te wachten, zo blijkt uit onderzoek van Doro, een fabrikant van seniorentelefoons. Zij vroegen aan ruim vijfduizend mensen uit verschillende Europese landen of ze ook als ouderen in eigen hun eigen huis wilden blijven wonen. Vrijwel iedereen (94 procent) bevestigde het vermoeden dat dit absoluut de voorkeur heeft. Zo’n twee derde van de ondervraagden (67 procent) staat hierbij open voor moderne (elektronische) ondersteuning waar mogelijk.

Domotica
Toch maakt nog maar een klein deel van de ouderen (veertien procent) daadwerkelijk gebruik van zogenaamd zorgdomotica (domotica staat voor elektronische oplossing om een huis comfortabeler en veiliger te maken, van alarmsystemen tot afstandsbediening voor bijvoorbeeld het openen en sluiten van de gordijnen). Volgens Doro komt dit voornamelijk door gebrek aan technologische kennis bij ouderen en de onwetendheid over de oplossingen die voorhanden zijn, zoals een alarmcentrale die met een druk op de knop te bereiken.

WMO
Het bijzondere is dat allerlei aanpassingen, niet alleen op het gebied van domotica maar ook trapliften, aangepaste keukens etc., deels vanuit gemeentelijke potjes gefinancierd kunnen worden. Onder andere vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Informatie hierover is te vinden op de gemeentelijke webpagina’s of via het gemeentekantoor.

Blijverslening
Is de aanvraag niet via de WMO te financieren, dan is er nog een andere optie: de Blijverslening, ontwikkeld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Gemeenten die meegaan in dit project kunnen zo’n lening aanbieden aan hun inwoners. Wil je weten of jouw gemeente deze lening aanbiedt of wil je meer weten over de soorten lening en de voorwaarden, kijk dan op svn.nl of klop aan bij je gemeente voor de exacte voorwaarden. Zodat je lekker kunt blijven genieten van je eigen plekje of juist een huis kunt kopen op zo’n fijne locatie en dit huis vervolgens aan te passen. Bij het zoeken van een lievelingshuis helpen wij vanzelfsprekend graag. Loop gerust bij ons binnen voor advies.